Ścieram to białe warzywo i doprawiam aromatycznym sokiem. Ta surówka jest pyszna i zdrowa
Jesienią zazwyczaj robimy surówki z marchewki, kapusty lub pora. Jeśli jednak komuś znudził się już ich smak, czas spróbować mało popularnego warzywa. Będzie to biała rzepa, która niegdyś była bardzo modna, a teraz została nieco zapomniana. Warto jednak sięgnąć po to białe warzywo, bo jest bardzo smaczne i ma doskonały wpływ na nasze zdrowie.
Wartość odżywcza białej rzepy
Biała rzepa to wyraziste w smaku warzywo, bogate w składniki odżywcze. Stanowi doskonałe źródło witaminy C, która wzmacnia odporność. Rzepa ma też działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Warto ją więc jeść szczególnie w sezonie przeziębień i grypy. Dostarcza także witaminy B6, dzięki czemu wspomaga układ nerwowy. Zawarty w niej kwas foliowy jest istotny szczególnie dla kobiet w ciąży. Warzywo to zawiera także potas, który reguluje ciśnienie krwi, wapń wzmacniający kości oraz magnez, który wspiera układ nerwowy i mięśniowy.
Rzepa ma działanie przeciwbólowe, rozkurczowe, przeciwzapalne i przeciwcukrzycowe. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, warzywo to wspomaga przemianę materii. Odgrywa też ważną rolę w oczyszczaniu organizmu z toksyn, a także korzystnie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci.
Jak zrobić wyrazistą surówkę z białej rzepy?
Przygotowanie wyrazistej surówki z białej rzepy jest niezmiernie proste. Warzywo wystarczy obrać, zetrzeć na dużych oczkach i doprawić. Tu doskonale sprawdzi się z sok z pomarańczy, który wprowadza do surówki z rzepy sporo aromatu.
Przepis: Surówka z białej rzepy
Surówka z białej rzepy i soku z pomarańczy
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 80 w każdej porcji
Składniki
- 1 biała rzepa
- 1 pomarańcza
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie rzepyRzepę umyj, obierz, zetrzyj na średnich oczkach tarki. Umieść ją w salaterce, skrop sokiem z pomarańczy.
- Wykańczanie surówkiSurówkę dopraw do smaku solą i pieprzem, a także miodem. Skrop ją olejem, wymieszaj. Odstaw na 15 minut w chłodne miejsce, by składniki dobrze się przegryzły.
Do czego podać surówkę z białej rzepy?
Surówka z białej rzepy jest wyrazista i orzeźwiająca. Doskonale pasuje do tłustszych i cięższych potraw. Jeśli chodzi o dania mięsne, to można ją podać do kotletów czy pieczonego kurczaka. Dobrze będzie też pasować do pieczonych i smażonych ryb, a także do wegetariańskich kotletów i warzywnych placków. Można ją także zaserwować do gulaszu, potraw z kaszą lub ryżem.